HIPIOŢII, o generaţie care a schimbat lumea!

26 sept. 2011

       O scurtă introducere ar fi că subcultura hippie a luat naştere în SUA la începutul aniilor 1960. Mişcarea hippie a fost atât o mişcare politică cât şi culturală, mai bine zis o mişcare de protest a tinerilor împotriva societăţii materialiste occidentale. Aceşti tineri moşteniseră atitudinea nonconformistă a generaţiei "beat", construind cu timpul comunităţi proprii, ascultau rock psihadelic şi erau adepţi ai revoluţiei sexuale, folosind de asemenea si droguri precum haşiş si LSD.
       Însă, dacă vrem să vorbim cu adevărat despre o generaţie hippie trebuie să ne întoarcem in anii 40, unde găsim o lume ce a văzut două războaie în 30 de ani şi o stare de depresie ce a dominat întreg mapamondul. În acel moment a început o revoltă împotriva valorilor sociale.
       La baza acestei mişcări a stat poetul american Allen Ginsberg, folosind cuvântul drept armă pentru a exprima frustrarea, protestele sale condamnau întreaga societate. Ulterior poezia s-a transformat în muzică de aici venind şi definiţia "The Beats", o referire la "The Beat Generation".
       În anii 50, mişcarea a crescut simţitor începând să se deschidă cafenele unde oamenii puteau să se întâlnească pentru a-şi exprima părerile. Chiar şi azi există locuri special amenajate pentru astfel de adunări, acestea refuzând normalitatea definită de societate.
       Ulterior, această mişcare s-a transformat în ce cunoaştem azi drept mişcarea hippie. Ei au dus acest fenomen în afara cafenelelor şi direct în campusurile universitare. Oameni ce luptau împotriva rasismului, sărăciei şi lipsa drepturilor femeilor. Mulţi au fost arestaţi la acea vreme însă mişcarea a capătat teren în fiecare stat american.
       Doi factori au dus însă la o adevărată explozie socială: muzica şi războiul din Vietnam. Din ce în ce mai mulţi tineri erau trimişi în Vietnam. Studenţi au murit în timpul unei confruntări cu Garda Naţională în statul Kent şi Jackson. Era un război considerat drept nefondat.
       Pacea a devenit un ţel comun, iar muzica folk a aniilor 60 a devenit arma războiului. Cuvintele generaţiei beat au fost duse la un alt nivel, multe zone interzicând astfel de festivaluri tocmai din pricina urmărilor.
       Muzica a prins rădăcini din folk, iar muzicienii ieşeau uşor din depresie, nume precum Peter Seeger sau Woody Guthrie şi solişti precum Bob Dylan, Arlo Guthrie sau Joan Baez. Festivaluri precum Newport Folk Festival atrăgeau din ce în ce mai mulţi oameni şi gânditori pentru a împărtăşi un ţel comun.
       Publicul era catalogat drept o adunătură de hipioţi drogaţi şi jegoşi. E adevărat că dintr-un motiv anume drogurile făceau parte din muzica unei întregi generaţii (chiar şi dacă ne întoarcem la anii 20-30 la artiştii de blues-jazz). Drogurile erau parte din protest, unii întrând în această mişcare doar pentru droguri.
       Protestele au generat şi mai multe evenimente iar punctul culminant a fost cel mai probabil festivalul Woodstock unde 500.000 de hipioţi s-au adunat pentru a scrie istorie, iar timp de trei zile aceşti oameni au trăit în pace şi armonie.
       Nu se ştie exact ce a dus la finele acestei mişcări. Poate a fost sfârşitul războiului din Vietnam, poate a fost lupta pentru drepturile civile, se ştie însă că în timpul guvernului Regan au fost pierdute multe din aceste drepturi individuale.
       Consider că mişcarea hippie a schimbat întradevar lumea, schimbările fiind vizibile chiar şi astăzi: libertatea sexuală, protejarea mediului, cauze umanitare procum şi toleranţa pentru diversitatea culturală sau religioasă.

                                                                           Articol scris de Alexandra Stanciu

12 comentarii:

Radu Kassian Filipescu spunea...

Consider ca miscarea Hippie este motivul pentru care avem tinerii pe care ii avem astazi: Cocalari, Pitzipoance, Batausi, "curve" penibile.
Si ca acest fenomen al "verii iubirii" de la 1960 a fost, cel mai grav atentat la adresea BUNULUI SIMT, al DECENTEI, al RATIUNII, si nu in ultimul rand, al ORTODOXIEI! Cei de la 1960 aveau o filosofie, impropriu spus religie, care azi se regaseste la paganii orientali. Cu libertatea sexuala sunt si eu de acord si chiar o sustin, dar cu DROGURILE, cu PLETELE, cu OBRAZNICIA si cu TINUTA INDECENTA nu sunt de acord si nici nu voi fi vreodata! Eu consider ca tinerii din ziua de azi trebuie batuti bine si pusi la munca si la respect!

Radu Kassian Filipescu spunea...

Iar daca cumva gresesc in ceea ce priveste acest fenomen Hippie, va rog sa ma contraziceti, dar numai cu argumente!

Barbat Laurentiu spunea...

Kassian ai mare dreptate, generatia de hipioti este defapt o "religie" SATANISTA, lafel ca religa New Age care a aparut acum, oarecum sunt legate una de cealalta daca stai sa te gandesti la prevederi, eu am avut elevi din generatia hipiota care s-au convertit la New Age, spunand ca este "super cool" si ca e religia viitorului, eu le-am spus sa isi schimbe mintea ca este foarte rau ceea ce fac si ei au spus ca "e parerea dumneavoastra"...NU, nu este parerea mea! Este purul adevar! O religie care promoveaza practici precum Yoga, Reiki, Etnobotanice si stilul asta "rebel" de viata, nu are cum sa fie ceva bun,ci mai degraba ceva dracesc!

Anonim spunea...

Pura curiozitate ... ce genuri de muzica preferati,Kassian si Laurentiu?

Anonim spunea...

hey Radu .obraznicia drogurile sunt lucruri rele .insa tu ataci celelalte relegii .dupa parerea mea diferenta de religie duce la rasism si conflicte .miscarea hippy a avut si parti rele insa acei tineri nu faceau doar sa se drogheze si sa se distreze ei au inteles ca toti oamenii sunt egali indiferent de religie etnie sex sau orice altceva

Anonim spunea...

Radu, si Laurentiu, nu am cuvinte, si nici timp sa va explic cat de inchistati mental sunteti.

Anonim spunea...

Radu si Laurentiu, mai mergeti si mai cititi putin, incercati sa va documentati si nu mai vorbiti aiurea!!! Miscarea hippies si anii 60', a fost o perioada de care si astazi omenirea i culege roadele. Aceea generatie, a avut curajul sa se opuna unui trend social si a avut curajul sa protesteze fata de razboi, care atunci a fost Vietnam, In al doilea rand prin pace si toleranta s-au deschis fata de lume, nu conteaza de unde sau ce religie aveau. Muzica si drogurile usoare au fost instrumentele care i-au unit si i-a apropiat mai mult de natura, de univers,i-a facut sa gandeasca, sa isi exprime liber opiniile nu sa fie manipulati. Astazi, tineretul, in primul rand din Romania, nu mai citeste, ce sa mai creeze, arta?! Nu mai avem oameni care sa faca arta, Si daca vrei si tutun si berea poate fi drog, orice facut fara masura si limita se numeste drog, drog=dependenta. Asa ca lasati prostiile!. '' Pitipoancele, cocalarii'' nu inseamna libertate sexuala, inseamna multa prostie, incultura si involutie. Libertatea sexuala la hipioti venea atunci si vine si azi, din hinduism, care inseamna a te cunoaste pe tine insuti, a-ti cunoaste corpul si interiorul. Meditatia este un alt mod de a te cunoaste si de a trai in natura. Voi ce stitii? Mai cititi oamenii buni si pe urma veniti sa dati argumente, Ce sunt cu argumentele alea ca Biserica Ortodoxa? Biserica Ortodoxa nu va permite sa cititi pentru ca ramaneti agatati in dogma ei... Puneti mana si mai cititi, informati-va si pe urma vorbiti. Anii 60 au fost niste anii formidabilii, pentru o societate care abia iesise din al doilea razboi mondial si care avea nevoie de un astfel de suflu, suflu care a venit prin hipioti!. Nu mai fiti inchistati si fascisti la minte. Open mind!! oameniilor!

Unknown spunea...

Aplauze,pace buna stare si o viata foarte bine structurata pe plan spititual
Deschidetiva mintea,pute-ti gandi si singuri,nu aveti nevoie de altii care sa va spuna cum sta treaba
Deschidetiva mintea si descoperitiva sinele vostru interior
Nu va mai contraziceti:)
Imi pare rau pentru oameni care nu sunt deschisi catre lucruri noi,alte planuri din interiorul nostru,nu are rost sa fiti atat de orgoliosi
Simti-ti razele lunii permiteti luminii sa capate culoare si lasativa dusi de val precum un leagan in univers.
Si nu-i ok sa va dati cu parerea despre ceva ce nici nu a-ti incercat ca LSD THC DMT si alte substante psilocibine
Dupa parerea mea cred ca ar trebui sa traim in pace fara a ne pasa ce facem sau ce consuma persoana din jurul vostru.
Credetima polueaza mai putin natura un "DROGAT" decat un om "NORMAL"
Ce paradox :)
Pace tuturor si la un moment dat vom avea ocazia sa ne cunoastem si sa ne bucuram impreuna,aici sau pe alt plan
Pace voua.

* Boggyy™ * spunea...

Radu Kassian Filipescu incult .. nici nu are rost sa imi pierd timpul sa iti explic diferentele si schimbarile petrecute in ultimii 56 de ani la nivel global .. voi incerca sa ma limitez la romania .. care a ajuns asa pentru ca am trecut de la comunism la "democratie" si brusc am avut parte de orice :-) iar cum romanul este prost nu a stiut sa selecteze singur ce e bine si ce este rau si s-a lasat manipulat si condus de altii cum s-a putut mai bine. iar tu inainte sa vorbesti de istorie fi sigur ca stii cu cine ai facut istoria sa nu fi fost femeia de serviciu

Anonim spunea...

Mișcarea hippie a făcut un mare bine acestei lumii, nu mai amestecați rockeri si hipioti cu satanismul... Nu are nici legătură una cu cealaltă...

Unknown spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Unknown spunea...

Doamne cati comunisti sunt inca pe aici care comenteaza din cauza frustrarilor pe care le au ... nu le e jena !! Nu,
nu le este jena pentru ca ei nu cunosc asta. Au constiinta murdara, imprizonierata ..mi-e sila de voi
care murdariti lumea asta !(Kassian si Laurentiu)

Trimiteți un comentariu